Brandstof E5 en E10

Bij steeds meer tankstation worden brandstoffen E5 en E10 aangeboden. Steeds vaker ook als vervanger van de bekende Euro 95. E10 wordt vanaf 1 oktober zelfs verplicht aangeboden bij elk tankstation. Wat betekent dit voor bos, tuin en park machines? Wij zien op dit moment teveel nadelen om E10 brandstof te gebruiken. Denk daarbij o.a. aan het snellere verouderingsproces (wat een problemen kan geven bij zowel een 4 als 2-takt motor) als deze enkele weken stil staat. Denk daarnaast ook aan het slecht mengen bij 2-takt motoren (motoren waarbij er 2-takt olie met de brandstof gemengd wordt). Alleen deze twee zaken kunnen al grote motorschade tot gevolg hebben om nog maar te zwijgen over de overige nadelen die u terugvindt via onderstaande link. Wij adviseren daarom op dit moment alternatieven als Euro 98, super plus of beter nog voor mens en machine Aspen  alkylaat brandstof. Overigens zijn de meeste alkylaat brandstoffen een beter alternatief dan Euro 98 of super plus maar Aspen is een van de beste zo niet de beste. Bij Aspen kunnen we ook garanderen dat de kwaliteit tot minimaal 5 jaar na aankoop gewaarborgd is.

Benzine gemengd met ethanol

In diverse Europese landen – vooral in Duitsland, Frankrijk en België – bieden tankstations met bio-ethanol aangelengde benzine aan. In Nederland is met name E5 verkrijgbaar en vanaf 1 oktober 2019 zal ook E10 verplicht worden aangeboden bij tankstations. De E staat voor (bio)ethanol, het getal voor het percentage toegevoegde ethanol.

Wat zijn E5 en E10?

E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent bio-ethanol. Bio-ethanol is een alcohol dat gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. Ethanol is agressiever dan benzine voor zowel metalen als kunststoffen en kan daardoor motoronderdelen zoals pakkingen en afdichtingen aantasten. E10 geeft voor de meeste (90%) gewone benzine auto’s echter geen problemen. Verder is er E5. Dat is voor maximaal 5 procent aangelengd met ethanol. Vaak is Euro95 in de praktijk al E5. Er is ook nog E85. Dat bevat 85 procent ethanol en kun je alleen tanken als je motor er op is aangepast. Dat soort speciaal aangepaste auto’s is overigens wel te koop, vaak worden ze met Flex Fuel Vehicle (of FFV) aangeduid.

    • Klik hier voor onze laatste nieuwsbrief "winteronderhoud" Nieuwsbrief winteronderhoud 2020